Egaliseren is iets wat bij bijna elke vloer moet gebeuren. Vaak doet een specialist dat, maar waarom doet u het niet gewoon zelf?

Waarom egaliseren:
Bij flexibele vloeren, zoals PVC en vinyl, is het van belang dat de vloer perfect glad is. Als de vloer niet glad genoeg is gaat u de hobbel en oneffenheden door de vloer heen zien. En dat is natuurlijk zund. Daarom wordt er in veel gevallen geegaliseerd.

De voorbereiding:
Zorg er allereerst voor dat de ruimte helemaal leeg is. Hierdoor kunt u straks doorwerken en in één keer de hele vloer egaliseren. Maak daarna de vloer grotendeels glad door bijvoorbeeld lijmresten ervan af te krabben, en zuig de vloer zo schoon mogelijk.

Het bereiden van de egaline:
De egaline kunt u het beste bereiden in een grote emmer of speciekuub. Hier kan een zak van 25 kilo tegelijk klaargemaakt worden. Doe de benodigde hoeveelheid water (staat op de zak egaline) in de emmer en daarna de egalisatiepoeder. Mix dit goed door. Het makkelijkste is om hiervoor een mixmachine te gebruiken welke u kunt kopen of huren. Het mixen van de egaline duurt ongeveer twee á drie minuten. Let er daarbij goed op dat u ook de randen van de emmer meepakt, zodat daar geen klont blijven zitten.

Het aanbrengen van de egaline:
Hierna kunt u beginnen met het aanbrengen en uitsmeren van de egaline. Maak niet gelijk in één keer de hele emmer leeg, maar doe dit in kleinere stappen. Hierna kunt u de egaline uitsmeren over de vloer. Dit wordt gedaaan met een rakel. Hiermee smeert u de egaline mooi vlak op de gewenste dikte.

Let er bij het aanbrengen van de egaline op, dat u nooit vast komt te zitten. Zorg er altijd voor dat u naar de deuropening toewerkt, zodat er altijd een weg vrij is.

Nabewerking:
Wij adviseren om na het aanbrengen van de egaline, hierover nog met een prikroller te gaan. Hierdoor gaat de lucht uit de egaline en wordt deze steviger en beter verdeeld over de vloer. Gebruik tijdens het rollen ook prikschoenen. Hiermee voorkomt u dat uw schoenafdruk in de egaline blijft staan.

Slot:
U heeft nu een vlakke vloer. Vaak wordt er hierna nog geschuurd, echter is dit niet verplicht. Over deze vloer kunt u uw mooie vloer gaan leggen.

Houten vloeren:
Als u een houten vloer heeft kunt u het bovenstaande aanhouden, echter zult u dan vezels in de egaline moeten doen. Dit doet u tijdens het mixen van de egaline, waardoor ook de vezels goed verspreidt worden.

Ook kunt u een speciaal type egaline kiezen welke geshikt is voor houten vloeren. De kwaliteit hiervan is hetzelfde alleen zult u het merken in de prijs.

Grote oneffenheden:
Bij grote oneffenheden, zoalls vloerverwarming of plavuizen, adviseren wij om deze vooraf dicht te smeren met snelcement. Hierna kunt u er met egaline overheen. Als u gelijk gaat egaliseren bestaat de kans dat u het nog een keer moet doen omdat er hoogteverschillen ontstaan.